بیماری مادرزادی asd سوراخی در قلب انسان
بیماری ASD میتواند شدید یا خفیف باشد. بیماری خفیف که در آن سوراخ کوچکی ایجاد شده است، به مقدار کمی خون اجازه ی عبور می دهد. این بیماری خفیف تاثیر خاصی روی عملکرد قلب ندارد و به همین دلیل نیاز به درمان نمی باشد. خیلی از این موارد با رشد کودک خود به خود برطرف خواهند شد.
نقص سپتوم بین دهلیزی ASD وجود سوراخ در قسمتی از سپتومی است که دهلیز ها (حفرات فوقانی قلب) را از هم جدا می کند. این سوراخ به خون غنی از اکسیژن اجازه می دهد به جای آن که به بطن چپ وارد شود از سمت چپ قلب به سمت راست جریان پیدا کند. این بدان معناست که خون غنی از اکسیژن دوباره به ریه ها پمپ میشود، در صورتی که باید به بدن پمپ می شده است.
بیماری متوسط تا شدید به خون بیشتری اجازه ی عبور از یک دهلیز به دهلیز دیگر می دهد، و به احتمال کمتری خودبه خود برطرف می شود. خیلی از کودکان ممکن است حتی با وجود بیماری شدید علائمی بروز ندهند.
سه نوع اصلی ASD
شامل موارد زیر است:
# Secundum
در این نوع نقص در میانه ی سپتوم دهلیزی میباشد. این نوع شایعترین حالت ASD میباشد. حدود 8 نفر از هر 10 نوزادی که با ASD متولد میشوند، این نوع نقص را دارند. حداقل نصف موارد خود به خود برطرف خواهد شد. هرچند اگر سوراخ بزرگ باشد احتمال برطرف شدن خود به خودی آن کمتر است.
# Primum
این نقص در قسمت تحتانی سپتوم دهلیزی میباشد. این نقص معمولا به همراه مشکلات دریچه های قلبی که حفرات فوقانی و تحتانی قلب را به هم متصل میکند اتفاق می افتد. این نقص خیلی شایع نیست، و خود به خود برطرف نمیشود.
# Sinus venosus
این نقص در قسمت فوقانی سپتوم دهلیزی میباشد، نزدیک محلی که یک ورید بزرگ (اجوف فوقانی) خون بدون اکسیژن را به قلب وارد میکند. این نقص نادر است و خود به خود برطرف نمیشود.
عوارض نقص سپتوم دهلیزی
با گذشت زمان اگر ASD درمان نشود، جریان خون اضافی در قسمت راست قلب و ریه ها ممکن است باعث مشکلات قلبی شود. معمولا این مشکلات خود را تا بزرگسالی نشان نخواهند داد، حتی تا 30 سالگی و بیشتر. عوارض در کودکان و نوزادان نادر است.
عوارض احتمالی شامل موارد زیر می باشند:
-
نارسایی سمت راست قلب
این بیماری باعث میشود سمت راست قلب به دلیل جریان خون اضافه کار بیشتری انجام دهد. با گذشت زمان ممکن است قلب به دلیل این کار اضافه ناکارآمد شود و خون را به خوبی پمپ نکند.
-
آریتمی ها (بی نظمی ضربان قلب)
وجود خون اضافه در دهلیز راست باعث کشیدگی دیواره ی آن و بزرگ شدن دهلیز میشود. با گذشت زمان این موضوع میتواند باعث آریتمی شود. علائم آریتمی ممکن است شامل تپش قلب و ضربان قلب سریع باشد.
-
سکته ی مغزی
معمولا ریه ها لخته های کوچک خونی را از سمت راست قلب به خود جذب میکنند. بعضی اوقات لخته ی خون میتواند به دلیل بیماری ASD از دهلیز راست به دهلیز چپ رفته و از آن جا به دیگر نواحی بدن پمپ شود. این نوع لخته میتواند به یکی از شریان های مغزی رفته، جریان خون را مسدود کند و باعث ایجاد سکته ی مغزی شود.
-
فشار خون ریوی (PH)
به معنی افزایش فشار خون در شریان ریوی میباشد. این شریان خون را از قبل به ریه میبرد تا خون اکسیژن گیری کند. با گذشت زمان، فشار خون ریوی میتواند به شریان ها و عروق خونی کوچک ریوی آسیب بزند. آن ها ضخیم و سفت میشوند، و حرکت خون در عروق را سخت تر میکنند.
ایجاد این مشکلات نیاز به گذشت زمانی چندین ساله دارد و در کودکان اتفاق نمی افتد. همچنین این مشکلات در بزرگسالان نیز نادر هستند، به این دلیل که اغلب ASD ها خود به خود برطرف خواهند شد یا در کودکی درمان میشوند.
چه چیزی سبب ایجاد سوراخ در قلب می شود؟
- به نظر میرسد مادر نوزادانی که ASD، VSD و سایر نقص های قلبی را دارند، در طی بارداری دچار اشکالاتی شده اند که این موضوع سبب ایجاد این بیماری ها شده است. هرچند در اغلب موارد، پزشکان به درستی نمیدانند نقص های قلبی مادرزادی به چه دلیل ایجاد میشوند.
- وراثت ممکن است در ایجاد بعضی از نقص های قلبی نقشی داشته باشد. برای مثال، والدینی که نقص های قلبی مادرزادی داشته اند، در مقایسه با افراد دیگر احتمال بیشتری وجود دارد که فرزند آن ها نیز با این مشکل متولد شود. خیلی نادر است که در خانواده ای بیشتر از یک فرزند با نقص قلبی متولد شود.
- کودکی که اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون دارد، اغلب نقص قلبی مادرزادی نیز خواهد داشت. تقریبا نیمی از کودکان سندرم داونی به این مشکل نیز مبتلا هستند.
- همچنین سیگار کشیدن در طی بارداری با بعضی از نقص های قلبی مادرزادی شامل نقص سپتوم در ارتباط میباشد.
محققان همچنان درمورد علت این نقص ها در حال تحقیق می باشند.
علائم نقص سپتوم دهلیزی (ASD)
خیلی از کوکانی که با این نقص به دنیا می آیند علائمی ندارند. زمانی که علائم شروع به بروز میکنند، صدای مرمر قلب شایعترین علامت است. این صدا نوعی صدای اضافه یا غیرطبیعی است که در هنگام ضربان قلب شنیده میشود.
اغلب مرمر قلب تنها علامت ASD میباشد. هرچند تمام مرمر ها نشانه ی نقص مادرزای قلب نیستند. خیلی از کودکان سالم میتوانند مرمر داشته باشند. پزشک به مرمر قلب گوش داده و مشخص میکند که این صدا بی خطر است یا نشانه ی مشکلات قلبی میباشد.
با گذشت زمان اگر ASD بزرگ درمان نشود، جریان خون اضافه ی سمت راست قلب و ریه ها میتواند سبب نارسایی قلبی شود. این عارضه تا بزرگسالی به وجود نخواهد آمد. علائم نارسایی قلبی شامل موارد زیر میشود:
- خستگی مفرط
- خسته شدن فوری در حین فعالیت جسمانی
- تنگی نفس
- تجمع خون و مایع در ریه
- تجمع مایع در پاها، مچ پا و کف پاها
دکتر کامران حسین زاده متخصص قلب و عروق و جراح قلب