الکتروفیزیولوژی را بهتر بشناسیم

از الکتروفیزیولوژی قلب برای پی بردن به علت نامرتبی ضربان قلب استفاده میشود ولی روش کار آن مانند آنژیوگرافی می باشد.  ولی برای انجام آن باید مواردی را قبل و بعد از ان رعایت کرد که در این مقاله به بررسی این موارد پرداخته میشود

✅ مطالعات الکتروفیزیولوژی چیست؟

مطالعات الکتروفیزیولوژی، آزمون هایی هستند که به پزشکان در درك طبیعت ریتم های غیر طبیعی قلب (آریتمی) كمك مى کنند.

الکتروفیزیولوژی چیست؟

✅ در طول مطالعه الکتروفیزیولوژی چه اتفاقى مى افتد ؟

الکتروفیزیولوژی كاملا مانند آنژیوگرافی است اما با ‏این تفاوت که معمولاً به جای شريان از وريد استفاده می شود. معمولاً بیمار در همان روز یا یک روز قبل بستری شده و در صورت مناسب بودن جواب آزمایشات به اتاق مخصوص منتقل ‏می شود. بايد ٦ ساعت ناشتا باشد.

لازم است که بیمار لیست تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک ارائه دهد. گاهى برخی داروهای مصرفی از قبیل آتنولول، متروپرولول، پروپرانول وراپامیل، دیلتیازم، دیگوکسین و داروهای ضد ‏آریتمی مثل آمیودارون و غيره منجر به تداخل در بررسی مناسب الکتروفیزیولوژی می شوند و حتما باید قطع شده ‏باشند. ‏

معمولا نیازی به بیهوشی عمومی نیست و ناحیه ‏کشاله ران به صورت موضعی ‏بی حس می شود. پزشک کاتترهای ‏مخصوص را از طریق وريد های بزرگ کشاله ران( فمورال) وارد کرده و ‏با كمك فلوروسکوپی این کاتترها را به سمت قلب هدایت کرده و در نواحی مورد ‏نظر(دهلیز، بطن، گره دهلیزی- بطنی ویا محل مسیرهای فرعی) قرار می دهد.‏

اطلاعات کامل از سرعت هدایت، وجود بلوک و عملکرد مناسب مسیرهای هدایتی به دست ‏آمده و وجود آریتمی مورد بررسی قرار می گیرد. در طی این پروسه پالس های الکتریکی ‏کوچک به قلب وارد می شود که ممکن است منجر به احساس تپش قلب در فرد شود. در ‏مواردی که بررسی جهت تعیین خطر مرگ ناگهانی انجام می شود ممکن است آریتمی های ‏خطرناک بطنی القا شده و منجر به بیهوشی فرد شود. البته با امکانات موجود در آزمايشگاه و خبره بودن پزشك به راحتی قابل کنترل می باشد.

پس از پایان کار، کاتتر را از پای بیمار ‏خارج مى كنند و جهت کنترل خونریزی ۵ دقیقه پزشك بر روى آن ناحيه فشار وارد مى كند. پانسمان بر روى ناحيه اعمال مى شود و بیمار به بخش منتقل می شود. ‏بیمار تا ۶-۴ ساعت پس از پایان پروسه بی حرکت بوده و ریتم قلب کنترل می شود. حرکت پا در ‏طی این مدت با احتمال خونریزی همراه است. روز بعد از ‏پروسه بیمار می تواند حمام برود و راه برود.

✅ چه اقداماتی پس از انجام پروسه لازم است ؟

در صورتی که اختلال هدایتی قابل توجه ویا آریتمی القاپذیر در طی مطالعه دیده نشود؛ معمولاً نیاز به اقدام دیگری نبوده و روز بعد از عمل بیمار قابل ترخیص است.

در صورتی ‏که اختلال هدایتی مهم از قبیل سندرم گره سینوسی و يا بلوک دهلیزی- بطنی در ‏حین مطالعه مشاهده شود نیاز به گذاشتن پیس میکر بوده و معمولاً این عمل در مدت بستری ‏انجام می شود.
در مواردی که آریتمی های خطرناک بطنی در فرد ایجاد شده باشد بیمار کاندید گذاشتن دفیبریلاتور(‎(ICD ‏برای پیشگیری از مرگ ناگهانی می باشد.

 اقدامات دیگر بعد از انجام الکتروفیزیولوژی 

✅ اقدامات دیگر بعد از انجام الکتروفیزیولوژی 

در تعداد بسیار کمی از بیماران علی رغم ‏عدم ایجاد آریتمی و یا اختلالات هدایتی توسط مطالعه الکتروفیزیولوژی شک پزشک به این موارد بالا بوده و ممکن است نیاز به اقدامات دیگرى باشد. ‏

گاهى اختلالات هدایتی قلب به صورت حمله ای و موقت ایجاد شده و منجر به بروز علایم در بیمار می شود. ‏بنابراین درنوار قلبی (الکتروگرام قلبی) در زمان مراجعه با تاخیر بیمار و رفع آریتمی مشخص نخواهد بود. راهکار، استفاده از هولتر ۲۴ساعته می باشد و ممکن است در طی هولتر ۲۴ ساعت مشخص شود؛ اما آگر حمله آریتمی نادر بوده و ‏برای بیمار ایجاد نشده باشد در هولتر ۲۴ ساعته نیز قابل تشخیص نخواهد بود.

 پس اگر آریتمی های قلبی در هنگام مراجعه فرد مبتلا به ‏بیمارستان خاتمه یافته باشد نوار قلب نرمال خواهد بود واگر تعداد حملات آریتمی در فرد کم باشد( مثلا یک بار در ماه)، هولتر ۲۴ساعته نیز کمک ‏زیادی نمی نماید.

در موارد فوق جهت بررسی دقیق مسیر هدایتی قلب و یا القاء آریتمی ‏در فرد نیاز به مطالعه الکتروفیزیولوژی می باشد.
یکی دیگر از موارد مهم مورد استفاده، بررسی احتمال ‏مرگ ناگهانی در مبتلایان به برخی اختلالات قلبی از قبیل نارسایی قلب و پس از سکته های وسیع قلبی و برخی بیماری های همراه با آریتمی می باشد. ‏

 دکتر کامران حسین زاده متخصص قلب و عروق و جراح قلب

برای پرسش از دکتر حسین زاده بر روی مشاوره پزشکی کلیک کنید.

 

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.

پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۹ آذر ۹۷( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر خواهش میکنم خواهش میکنم کامالا و دقیق مطالعه کنید ۲۳سال دارم ۱۷۲قد و ۴۲ وزن خیلی لاغرم از حدود پنج سال پیش احساس سوزش در سمت قلبم داشتم چند بار پیش چند تا دکتر متخصص قلب رفتم گفتن قلبت سالم هست فقط افتادگی خفیف دریچه میترال داری و هیچ مشکلی نیست (از پنج یا شیش سال پیش تا الان) این موضوع فکرم رو خیلی مشغول کرده و مدام توی اینترنت در باره علائمی که دارم سرچ میکنم ؛ تو اینترنت سایت های پزشکی نوشته بود این بیماری پیشرفت میکنه و یه جورایی در طول این پنج شیش سال منتظر بدتر شدن اوضاع دریچه بودم و... از اون موقع تا الان درد های مختلفی درد قلبم دارم البته این درد ها ربطی به فعالیتم نداره با شدید ترین فعالیت ها احساس تنگی نفس یا علایم قلبی ندارم ولی در بقیه موارد بعضی وقت ها سوزش بعضی وقت ها مثل خنجر گاهی بازو چپم تا انگشتان درد میگیره جدیدا هم کِتفم از پشت درد میگیره و سه ماه پیش بعد از شنیدن یه خبر استرس شدید گرفتم یهو ضربان قلبم خیلی بالا رفت و بسیار نامنظم تپش داشت قبلا از این خبر بد اصلا سابقه احساس تپش نامنظم نداشتم داشت رفتم بیمارستان نوار قلب گرفتن (در همون حالت) نتیجه اش این شده بود
    1- sinus tachycardia
    2- left posterior fascicular block
    3- indeterminate axis
    4- abnormal ecg
    گفتن باید برای معاینه برم درمانگاه قلب و منم بعد از ۶سال بازم پیش متخصص قلب رفتم اونجا بازم همون ضربان بالا و شدیدا نامنظم شروع شد احساس میکردم یه لحظه قلبم ایست میکنه و... باز هم در همون حالت تو مطب نوار قلب گرفت ازم و توسط خود دکتر متخصص اکو هم گرفتم دکتر گفت خیلی تپش بالاست نمیشه معاینه کنم قرص پروپرانول بهم داد و ضربان کاهش پیدا کرد و بعد از تقریبا نیم ساعت به راحتی معاینه کرد انتظار داشتم که دکتر بگه افتادگی میترال بدتر شده ولی گفت خیلی خفیف هست
    EF=55-60 بود و mvp mild و اگه تو اکو مشخص هست به خاطر اینکه خیلی لاغر هستی گفت حتی توصیه پزشکی هم نداری مثلا برای دندانپزشکی و... دکتر میگفت تو اصلا نباید به خودت بگی بیمار قلبی چون مشکلی نداری ولی من بعد از اون روز تا یه مدتی تقریبا هر روز ضربان نامنظم داشتم که با نشستن و ایستادن شروع میشد و حالت یه وقفه کوتاه بعدش یه ضربه محکم بود و بعد از دوماه خیلی کمتر شد ولی مدام فکرم مشغوله و با خودم میگم این بیماری احتمالا بدتر میشه مدام نبض خودم رو چک میکنم معمولا ۸۵ تا ۹۵ هست و باز هم با سرچ علایم روی سایت های تخصصی قلب به آریتمی و .../گاهی موقع تنفس درد احساس میکنم حتی در سمت راست سینه و میترسم که آمبولی ریه یا... باشه نمیدونم مشکل از قلبم هست یا به خاطر استرسه البته این رو هم بگم وقتی خیلی دربارش فکر میکنم ضربان قلبم بالا میره و نامنظم میشه ولی وقتی حواسم پرته یا حداقل استرسم کمتره چیزی نیست و کاملا منظم هست همینکه بهش فکر میکنم نامنظم میشه و ضربان گاهی تا ۱۵۰میره آزمایش خون کامل و مفصل هم دادم گفتن همه چیز کاملا نرمال هست اما الان حدود سه ماهه که این وضعیت رو دارم البته همون طوری که عرض کردم این اواخر علایم به طور چشمگیری کمتر شده به نظرتون چکار کنم دکتر؟ آیا ممکنه مشکل قلبی باشه؟یا به خاطر اون خبری که بخاطرش استرس گرفتم و اینطور شدم؛ سندروم قلب شکسته باشه؟ الان با اینکه حدود ۷-۸ماه گذشته خیلی تپش های نامنظم کمتر شده ولی گاهی یهویی یه ضربه محکم احساس میکنم گاهی وقفه احساس میکنم گاهی هم با دم و بازدم تپش کم و زیاد میشه به اینصورت که موقع دم زیاد میشه موقع بازدم یهو کند میشه

    چند روز پیش با توصیه دکتر نجفی که از طریق سایت ازشون سوال کردم چند روز پیش مجددا به متخصصی که پارسال رفته بودم مراجعه کردم

    نوار گرفتم و حین نوار استرس داشتم
    1-sinus tachycardia
    2-possible right ventricular hypertrophy
    ضمنا دکتر گفت pvc یا احتمالا دهلیزی pac هست و بندرت در نوار دیده شده ...

    تست ورزش هم دادم و دکتر گفت خوب هست و مشکلی نداری و هنگام ورزش دچار پی وی سی نشدی و این ضربان خوش خیم هستن و نیازی به هولتر نیست.

    فشار خونم قبل از تست ورزش
    ۱۱روی ۷نیم بود و بعد از تست ورزش ۱۲روی ۸

    اکو رو هم چک کردن مجدد و گفتن پرولاپس میترال تغییری نکرده و مثل پارسال خفیف هست و ای اف هم بالای ۵۰ هست

    با این تفاسیر آیا بنظر شما باز هم هولتر ضروری هست؟؟ در شهر ما هولتر فقط دوتا هست که نوبت و دسترسی بهش سخته

    آیا این شرایط نگران کننده هست و یا این ضربات نابجا ممکنه که تبدیل به بدخیم و یا بطنی شدید بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر کامران حسین زاده دوشنبه ۱۹ آذر ۹۷( 1 هفته پیش)
      سلام
      نگران پرولاپس نباشید و سالی یک بار فقط یک بار اکو کنید
      اگر pvc بیش از شش عدد در دقیقه و یا پشت هم باشد درمان دارویی میخواهد
      داروی ارام بخش استفاده کنید با نظر متخصص
  • تصویر کاربر داریوش شنبه ۱۷ شهریور ۹۷( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    پزشک متخصص نوزادان در مراجعه خواهر زاده ام (نوزاد 40 روزه) تشخیص صدار اضافه در قلب را می دهد و پس از انجام اکو،نتیجه آن تشخیص وجود سوراخ به اندازه هفت میلیمتر
    ( ,Med Size ASD = 7mm ,mild RAE ) در قلب که به شرح عکس های پیوست می باشد.
    پزشک قرص فروزماید تجویز نموده و همچنین گفته اگر بچه تغذیه خوبی داشته باشد امکان دارد تا سوراخ بسته شود.الان وزن بچه 5.200 کیلوگرم است.و گفته 4 ماه دیگر برای اکو مراجعه شود.
    بسیار ممنون میشوم نظرتان را در این خصوص بیان کنید.
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر کامران حسین زاده شنبه ۱۷ شهریور ۹۷( 3 ماه پیش)
      سلام
      سوراخ بین دو دهلیز عمل اورژانس نمی خواهد به راهنمایی پزشک معالج عمل کنید
  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۵ شهریور ۹۷( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر حدود 5 ماه است عمل قلب باز گرفتگی عروق کرونری انجام داده ام حالت کرختی ودرد قفسه سینه و سنگینی سمت چپ ام مدام کم و زیاد است ولی جدیدا محل شکاف قفسه سینه ام قزمز شده و سوزش شدیدی دارد علت راجویا هستم پیاده روی و دوچرخه سواری میکنم سن 56 سال مرد - متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر کامران حسین زاده دوشنبه ۵ شهریور ۹۷( 3 ماه پیش)
      سلام
      حالت کرختی یا گز گز در محل خروج شریان مامری نرمال است اما قرمزی جدید در محل عمل را باید پزشک معاینه نماید
  • تصویر کاربر فریبا یکشنبه ۲۱ مرداد ۹۷( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    پدر من سکته قلبی کردند و یکی از رگ های قلب ایشون کامل بسته شده
    به نظر شما از طریق بالن امکان باز شدن رگ وجود دارد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر کامران حسین زاده یکشنبه ۲۱ مرداد ۹۷( 4 ماه پیش)
      سلام
      چنانچه انسداد کامل باشد این امکان کمتر می‌شود ولی منتفی نیست
  • تصویر کاربر عباس دوشنبه ۲۷ فروردین ۹۷( 8 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام من حدود هفت ماه پیش در بیمارستان بقیت الله تهران(از سوریه جهت انجام عمل قلب اعزام شدم ) توسط شما به دلیل گرفتگی سه رگ قلب تحت عمل جراحی قرارگرفتم حالا بعد از این مدت هنوز احساس درد شدیدی زیرقفسیه سینه سمت راست شکم دارم .تا پانزده روز پیش مرتب قرص مسکن می‌خوردم اما حالا درد قابل تحمل شده ولی باز ازیت می‌کنه . ناگفته نماند درایت مدت من به دکتر ریه و متخصص داخلی مراجعه کردم و آنها به من گفتند که شما مشکل ریه آبریه یا کیسه صفرا ندارید وتمام آزمایشات من بدون مشکل بوده است بفرمایید این درد بعد از این مدت طبیعی است وچه باید کرد متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر کامران حسین زاده دوشنبه ۲۷ فروردین ۹۷( 8 ماه پیش)
      همانطور كه اشاره فرموديد درد در شكم حس ميشود
      ميتواند علل مختلفي داشته باشد چنانچه مقدور است مراجعه فرماييد
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر